Thursday, December 24, 2009

Tour Penang

Ikut rasa hati minggu neh jugak aku pegi tour penang tu...tapi aku neh jenis tak ble nak berjalan sorang2..cepat boring n tak tau nak buat penama nanti. Ajak awek mini pun dia tak konfirm cane. Re plan balik tgk2 kot2 minggu depan la, kalu jadi nye. Mungkin pegi area spot a.k.a Padang Kota Lama, Area Hard Rock, Batu Ferringi, National Park Pulau Acheh dan paling penting aku nak pegi Pulau Jerejak. Ntah la kalu last minutes nye plan.. Rate pun dah naik, sure penuh dsbnya. Aku pun bukan banyak duit pun. Neh nak pegi jalan bulan February dengan March nanti...nak kowtim beli D90 lagi, nak beli PSP lagi..Kawan2, mane ada yg nak berzakat ato nak tolong aku..di persilakan.

Alahai

At last berakhir la jugak hari yg ditunggu dan dinanti. Bila dah settle kenduri memang sume org lega dan ble santai. tapi bagi umie yg duduk kat umah selesai kenduri tak bermakna santai. Semua barang2 yg di bawak keluar guna, kena simpan balik. Kira2 skunk neh activiti menyimpan segala makneka la..
1 hari seblom kenduri tu hujan lebat. Tapak khemah untuk org ramai tu baru aje tolak..tanahnye pun lembik lagi. Depa dah taruk pasir lebihan buat longkang itu hari..tapi bila hari jumaat tu hujan n malam pun hujan..alahai tak terkata pape lagi dah. Kami dok berseloroh gelagat org ramai nanti.. Yelah ada yg pakai kasut tumit tinggi la..mcm lagi. Macam biasa bapak n zamani suka buat last minute keje..hari khamis tu dok melepa simen lagi. Apa la depa neh..nasib baek menyambut aje..shian org datang tu.
Masa kenduri baru tau yang kitaorg sendiri kena buat hidangan pengantin. Ummie pulak petang jumaat tu baru bgtau. Haiii..ape pun tak beli. Malam tu pegi dgn abang kat TF usha udang ngan ikan bawal yang sedap2 dan beso2. Tapi takde..so, pepagi kenduri la baru nak beli nanti. Nasib baik ada 2-3 org chef yang on da spot ble buat keje.. Lantak korang la. Bila catering datang..depa pun ada buat 2-3 lauk special utk pengantin..sib baek la..menambah2..Zamani pun dok sedia durian special yg 1st class tu untuk depa. Nyah buat pulut kuning. Maka penuh la meja hidangan.
Pengantin sampai, berlebih2 la pulak org nye. Yoep neh bila ditanye tak sampai 15 org pun...tapi bila datang tu byk la pulak..Dalam kelam kabut nak menyusun org duduk...adik hazim pulak dok menyebok dekat rombongan tu. Memang kelakar betul la dia. Dengan selamba nye duduk kat situ. Tau la pakcik yoep hang ada. Dia pun main taram aja. Adik hazim neh baru aje 3 tahun. Tapi mulut dah macam orang besar..cakap tak henti2. Dia dengan pinggan ngan sudu nye makan kat tepi pengantin. Hehehhehehehe...lucu la.
Tengah makan2 rombongan ngan pengantin tu, hujan renyai2. Ha..lantak la..depa pun dah mai. Hujan pun hujan la. Special dadih 2 kaler yang ngan shida nye bahagian. Depa pun tak larat nak makan...byk sangat yg kami buh kat atas meja tu. Lepaih makan, masuk dalam umah pulak makan kuih dengan ayaq teh. Pahtu depa pun balik la..
Malam, memang dah janji, buat char kuey teow goreng. Panggil sume yg keje penat2 tolong siang tadi dgn seblum2 tu. Mmg sedap, mcm yg jual kat gerai2 tu. Yang tukang goreng zamani dgn k.ana. Puih..2 pinggan jugak la aku. Rasa sedap lagi drp char koew toew kerinchi tu. Tutup gerai kul 10.30 malam. Mmg penat tapi settle kan pinggan n semua yg kena cuci mlm tu jugak. Alahai..penatnye..

Tuesday, December 8, 2009

Aduhssss...

Mula dari last week sampai la hari ni tak menang tangan aku dibuat nye. Semua benda kena buat. Dari keje kat opis, persiapan untuk kenduri yoep.
Hari ahad ummi buat kenduri kesyukuran sikit untuk yoep. Menu Mihun goreng, Pulut arun, Pisang emas dibawa naik kete, Durian yg sedap, Lemang,, Ketupat, Rendang ayam dan air sirap lemon. Ramai jugak la yang datang petang tu..habis la segala makanan tu sume.
Isnin dari kampung, tapau nasik lemak 10 bungkus. Tapi mood monday mmg kuren sikit semalam. Ramai yg tegur nape diam. Since keje pun byk aku pun diam kan aje la. Ye la, bila ada org panggil nama aku skunk pun bukan ble jawab terus..nanti silap org...maklum la dah ada dua org guna nama yang sama. yg menjadi kepelikan tahap gaban tu nama sebenar dia bukan nama neh, cuma panggilan kat umah aje...tapi sume org dok tehegeh2 panggil nama tu..lantak korang la..baik aku diam...byk lagi keje laen boleh buat.
Tadi si Ila datang, rupanya beli kete baru. X-trail wane hitam..plet K.L. Ok la tu, murah rezeki. tapi jgn la bertambah2 kedekut haji bakhil nko sudah. Ni dah masuk 7.18 malam..tapi aku tak balek lagi..menyudah kan keje2 yg byk neh..harap ble settle yg urgent dan important dulu.
Kadang2 rasa fedup tu tak henti2 datang. Boring dengan sume org, tapi buat derk aje la..

Tuesday, December 1, 2009

Kak Ti....kus

Khamis minggu lepas, macam biasa aku lambat lagi untuk pi keje. Tak sempat nak panas enjin pun aku gerak terus. Masa reverse dari parking lot tu terperasan ABS menyala??? eh, nape lak neh..runsing aku time tu..nak memikir kan sempat ato tidak utk tiba opis..mane tau lak tetiba dia terbuka belon tu..mcm2 aku pikir.
Kul 10 pagi aku terus kol service centre tanye, dan dia suh aku bawak kete ke sana gak, nak cek. Aku mintak permission bos utk kluar. Service advisor cek nye cek, last2 datang balik kat aku bgtau yang kena bayar Rm 85 untuk computerised inspection..pergh, mau takmau kena gak buat.. aku terus ngangguk pale aje la...tunggu nye tunggu pastu buat service tu panggil aku suh tgk ape dah jadi.
Aku pegi kat kete, rupa2nya plastik gelung yg cover wire brake n ABS tu dah kena gerikt dgn kak ti....kus ni..adus..nko penyebab nye ek..nak suh tukar waye baru, kena plak rewiring balek, ntah bape rat ato riban kena nanti..dia kata soldering aje balik..what ever you think, just do..TQ.
bila dah complete masa nak bayar total dah jadi RM 120.00. heee,,,kopak m.cik kalu slalu gini..mane tak nye...dah tiap2 minggu ade aje mende nak kena repair..start dgn front bumper, pastu ganti senser reverse..pastu kak ti...kus lak...bengkok..

Monday, November 23, 2009

Podah la

Last week aku turun K.L lagi untuk game badminton. week seblum tu ada gak turun. Masa tu naik train malam. Masa tu si mamat neh dok kata ngapa awal sgt amek tiket, nape tak tanye dulu la, dan.dan. tu gak suh aku pi jual balek tiket aku..takpe.
last week bila nak gie K.L lagi, aku pun dah berangan la nak menumpang depa since guna kete projek (means percuma). So, monday pepagi lagi dah sound la secara bersopan..
'Weh, minggu neh balik K.L tak??
dengan kompiden "Eh, aku balik..balik..nape??
Aku ingat aku nak tumpang la...
Muka berubah menjadi gaban dan terkedu sekejap "itu..itu aku tak tahu la..."
takpe la...aku bgtau nko awal2 neh, nanti kalu jadi nko bgtau la aku.
Ok.ok.
So dari Isnin sampai Jumaat senyap...takde jawapan..aku dah agak dah since bila muka dia menjadi gaban tu..takpe.
Khamis aku mintak permision dari bos untuk chow awal..since tournement ni company event, bos pun tak kisah. So aku pi amek tiket bus ke K.L kul 1.30 tghari. Mintak kan member office gie hantar.
By the time tunggu kul 12.30 tu berpuluh2 kali la dia lalu..ntah cane tetiba die tanye kat aku
Minggu neh nko balik kampung ke??ato nko pegi mane2?
tak, aku pegi K.L
Adusssss...aku lupa la..sori la..sori..sori byk2.
takpe..takpe..aku dah amek tiket..takpe (dlm hati = ble blah la lu, takpe neh gua nye time, nanti tiba gak lu nye time beb!! nanti lu tau la cane..) takpe..takpe..sambil muka aku dah jadi vampire yg nak sedut darah orang..muka cuak.
Memang aku since aku 'terkena' tu mmg aku dah mark la mamat neh. Tapi takpe, aku bukan kebulur sgt mcm korang tu..takpe..takpe.

Wednesday, November 11, 2009

PSP oh PSP

Sementelaah dari version bape sampai la skunk version bape ntah aku still dok ngidam PSP. Tak berduit nak membeli nye. Ntah sampai bila la kot2 ble dapat nanti aku pun tak tau. Last 2 weeks pegi K.L, lepak kat umah sewa lama. Seblom neh si Jz dok bgtau yg mashi dah beli PSP baru. So, si mashi neh try bg aku main. Tapi tak tau nape, rase cam takde la kehebatan tahap terlampau aku rasa. Rasa cam bese je..ato mungkin die tak byk game dan tak upload kan movie pun..means kosong la. Aku layang drift dan macam2 la.
Bila dok cakap dgn org laen sume dok bgtau yg PSP neh untuk bebudak. Jawapan aku, Itu budak2 yang mak bapak dierg byk duit belikan. Sebenonya game tu utk sume usia..Sebab byk function yang lain tak sesuwey utk bebudak.. Contohnya movie, gambar, mp3. Budak2 nieh depa dok layan game aje.
So, ada tak sesapa yg nak mensponser..di persilakan..

Tahniah K. Azi

Tahniah untuk K. Azi atas kelahiran bayi perempuan, anak yang ke 5 malam semalam. Hari selasa dier pegi check di Klinik Kesihatan Kamunting. Dalam jam 11 pagi dier hantar sms bgtau dier kena masuk ward. So by 12.30 dier suh kol dan bagitau keja ni, keja tu..yang mana2 tak selesai lagi tu. Aku layan jugak, tapi rasa cam sora dier serak, dan sedu sedan, cam nangis. So aku bgtau supaya jangan risau, jangan sedih, rilek aje. Jangan dok pikir pasal keje. Tengah2 dok cakap tiba2 dier putus kan line????? pelik gak. Tapi mungkin dier tak leh nak cakap dah. Takpe la, mungkin itu yang terbaik untuk dier.
Pastu aku hantar sms, bg dier tenang kan hati. Suh dier byk2 berdoa. Jgn risau2..dier balas..."Amin". Petang sms dier lagi nak tau perkembangan, kat umah ke??? kat hospital ke???. Dlm kul 6.45 lebih husband dier balaskan sms tu bgtau dier akan dibawa ke dewan bedah jam 7 petang.
Pagi tadi dapat sms lagi, bgtau yang dier dah selamat bersalin jam 7.45 pm semalam tapi masih lemah, kat wad HDU Hospital Taiping. Aku balas tanye anak lelaki o pempuan.. dan dibalas balik anak perempuan..Alhamdullilah..selamat la.
So secara unofficial nye aku kena amik tugas2 k.azi. Sebab cam biasa la, org yg byk peminat dan lawa konon2 tak kan buat keje byk2..org yg bulat n gebu cam aku neh...kena la byk wat keje utk kurangkan berat..Dah la tak lawakan.

Friday, November 6, 2009

Adusss..pening pikir. Duit-duit

Hari selasa aku pi hantar kapet untuk dicuci kat kedai dobi sebelah al-ikhsan Kamunting. Sebab hantar kat situ hanya kerana tokeh kedai tu org melayu, niat nak tolong org melayu la neh. Mula gi sorang2, pastu si shah tahan. Dia nak follow sama, dan terus makan tengahari dgn die kat sana.

Aku terus bawak gi gerai makan kat area Stesen Bus Kamunting. Kedai tu memang sedap, esp. ikan bakar n ulam die. Tengah2 makan, nampak satu pakcik bawak raga durian guna moto Honda 70 parking ngam2 in between kete aku ngan kete belakang.

Aku tgk je dari jauh, usha. Bila dah abes makan, pak cik tu pun aku tgk habis..tapi dia lepak2 lagi. Aku tgk jam dah dekat kul 2.00 ptg. Aku pun gerak la lepaih bayo..Tapi mmg tak leh nak kuar..Kalu calang2 org mmg tunggu. Tapi Shah kata dia akan tunjuk dari luar. So, aku on, dan ke depan, ke belakang..pastu ada bunyi..Aku ingat aku langgar kayu ke, papan ke, buat derk dan bila dah boleh kuar, aku tk cek pun terus pegi hantar kapet kat dobi.
Orang kedai dobi tu kuar measuring tape?? nak wat ape?? rupa2 pegi ukur kapet aku..die bukan scale by tebal ke, nipis ke. Kalu nipis gile tapi beso lagi la byk kena bayo..aku kena Rm 28. Mahal siot. Seb baek hanto 1 je dulu..mahal gile. Nanti yg lg 1 aku nak try anto kat Sg. Siput aje..tgk lak rega dier..
So, balik opis cam biasa, petang nak gerak...on engine, pastu si farid datang sembang kt depan keta...sembang nye sembang tetiba aku pasan yg bumper depan sebelah driver dah terkelepet..Alahai, sapo lak langgar keta eden neh..adus....pikir nye pikir baru aku tinggat yg kot2 tadi tu..isskk..seriau kejap darah aku...kool..pikir..
up close view

Sisi sebelah kiri..

Close up


Besok nye aku decide nak hantar kat Service centre.. pegi tanye die nak RM 130.00. Tapi yg bengangnye bukan dier yg buat..hantar luar..Petang baru pi amik.. Aku booking sekali reverse senser sebelah kanan yang dah rosak..Tambah lagi RM 50.00. Teruk betul la...duit pun dah abes. Nih tengah dok pikir cane nak pegi trip tu nanti.. harap2 ble dapat la duit aku yg iwan pinjam seblom aku pegi..adoii...

Thursday, October 29, 2009

Chian aku

Patut nye hari neh aku dah bergerak ke K.L dah. Aku amik 1/2 dah. Tapi tidak, aku keje n fikiran kosong. Aku patut amik suti 6.5 hari. Patutnye esok flight aku jam 9.00 pagi LCCT - Jakarta. Lepas aje suhana kansel tak jadi pegi aku masih ada lagi talian hayat = Zai. Die dah setuju nak pegi n escort aku dari jakarta ke bandung dan balik jakarta. Sume tak jadi terus lepas zai bagitau yang dia tak bule skip kelas klinikal dier. Masa tu tinggal lagi 3-4 minggu. Aku tak salah kan dier pasal dier disana pun untuk belajar, bukan melancong atau suka-suka. Semua plan bubar.

Si Mar yg nak ke Padang - Bukit Tinggi last2 jadi jugak. Die pegi 5-6 org. Ajen kata selamat untuk pegi, cuma depa akan turun dan naik flight dari padang, tapi terus ke Bukit Tinggi aje. Pueh aku dok cari member sorang pun jadik la buat teman. Takmo la aku pegi sensorang, takut jugak. Dah la ada geng buluh runcing la, pape-pape la. Plan dengan K.Evie pun bubar jugak. Die nak luangkan masa die teman aku jalan2 masa di Jakarta. Kesian die, beria2 harap nak jumpa aku. Aku pun dah belikan hadiah untuk die. Nak pos hadiah tu pun beso beno.

Lepas neh memang dah takde selera dah nak melancong ke Indonesia. Aku nak cuba pi tempat lain plak. Dalam list aku, HCMC, Hanoi, Siem Reap, Bangkok, Phuket, Singapore, Brunei, KK-Labuan ato kemana2 yg duit aku mampu cover. Aku pun dah mula runsing, banyak sangat list aku nak beli. SLR D90, PSP, Laptop. tu baru gadget. Belum benda2 lain. hutang jgn cakap la..keliling lemak aku..Hisss..ada orang nak tolong kot.


Cooking timetable

Asal cite nye si yani la yg gatal bg idea. Seblum2 ni hari2 si june yg memasak. Die pun tak kisah sesangat pasal mmg hobi die masak. Lagipun dietition, mmg la keje berkaitan makanan. Tapi hari tu si yani habaq kesian, asik june aja yg dok dapoq. Aku on kan aje. Tulih punye tulih last2 jadi la timetable neh.

Isnin - June
Selasa - Yani
Rabu - Aku
Khamis - Pasar Malam
Jumaat - Sendiri2 sebab bukan sume ada kat umah

So lepas aje rumah terbuka hari ahad, byk gile la sayur dan bahan2 lain yang terlebih beli..terlebih bajet. Laksa aje ada 5 bungkus yg boleh di makan oleh 30 org. Mee kuning ada dlm 2 bungkus, kuewteow ada 2 bungkus gak. So aku dah menyelamatkan laksa pagi isnin tu. Aku panas kan kuah, tambah air bebanyak lagi, basuhkan 2 isi laksa, bungkuskan untuk si yani bawak pi ENT clinic. Malam tu pulak si june masak mee tom yam. Memang byk jugak la dia masak. kebetulan si suhana datang tido umah, jadi makan berempat la hari tu. Besok pagi june tapau bawak pi Dietetik Dept.

Hari selasa tu patut turn yani, tapi si yani pukul 7 petang baru die balik. Membebel jun pada si yani. Selasa june masak mee kungfu. Habis la 1 rumah berkungfu perut..Kenyang n sedap.. Memang licin licau la. So semalam turn aku. Apa la yg aku nak masak. Pi Tesco beli lettuce, timun, sardin ngan tuna, roti hoddod. So ada 3 option masakan aku. Mula2 ingat nak buat hoddod aje. Buat laksa pun ok gak..isi byk lagi. Tapi aku lupa lak nak beli daun kesom ngan bunga kantan. So googgle nye google last2 konpiden tahap menteri saberi chik masa soal jawab dengan anwar ibrahim dulu tu aku pun print dan balik la nak masak..ekekeke..kelam kabut gak la aku smlm. Sume bahan2 tak cukup..aku belasah aje, asalkan bule telan. Masak nye la byk, rupa2 si yani takde kat umah, gi kuching la. hissk..tadi pagi tapau lebih2an bawak bekpas kat office. Ok, gak..jimat duit aku..

Nie la hasil kuewteow hailam yg lezet 5x.

Nie resepi yg aku donlod.

Tuesday, October 27, 2009

Welcome bek my fren

Alkisah nye..setelah sekurun lama tak berjumpa, tak bertanye kabo, akhirnya ditakdirkan ALLAH yang maha esa dan maha mengetahui aku bjumpa balek dgn member bes frenz yang banyak berkorban wang ringgit dan masa melayan aku yang sengkek dan kurang 10% kiutnye.
Dalam masa 2 minggu neh byk sgt x fren add kat fesbok aku. Sume org yang dah lama tak jumpa. Seblom neh aku ada gak cari cik puan neh, tapi tak jumpa. Rupa2 die guna nama glam la plak kan, kita cari nama penuh.
Dulu asik dgr cite org aje, ntah betul ntah idok. Gosip liar n liar la katakan. Org neh kata lagu neh, org nun kate lagu nun, mana satu nok dgr pun dok tahu. Tapi Sementelaah dah berfesbok neh dan dah tahu status die...rasa lega jugak la atleast. So, welcome bek my fren "Nani". I'm glad to hear from you. Tu la, nye lama tak jumpa sampe terkeluo english yang tak seberapa neh.
Dari form 4 to form 5 mmg ini aje la geng aku. Dari 3 ketul jadi 4. Dari 4 jadi 3, dek kerana si rogayah yang slalu tukar2 geng. Nak tukar angin kot ato nak lepaih angin kentut aje. ye la, sekejap dng geng juhaira, sekejap dgn geng aku, sekejap dgn geng tini.. pape aje la si gie neh. Aku, Nani (penah bagi nama si peah, ye la nak gu kan nama org kpg), Joey (jalilah a.k.a joey=joyah, byk cakap sgt). Paling aku suka time makan pagi roti bakar tabur gula n telur rebus..sebab aku tak layan roti n telur tu. Sure kitaorg direct proceed gi kantin makan mee goreng ato kuetew goreng yg sedap. Dan seperti biasa la si nani neh akan jadi ceti tak bergaji aku. Dia la yang akan bayar kan makanan aku dulu, dan cukup bulan kira bape total dan aku bayar balek. Tapi selalu bila aku nak bayar dier memang takkan amek duit tu..weh tq buddy..tau pun nko aku sengkek.
Makan magi dgn ayo paip pun penah, siap tanam pokok bawang lagi amik daun campur dlm magi. Apa yg tak dibuat, panjat rooftop..tgk tangki n escape dari pegi prep pagi sabtu. Ada senior yg tau depa dtg ligan la kami. Ada bau kentut kot kat kami neh..tau tau je depa. Tapi yang paling aku tak leh lupa time bulan puasa. Masa tu form 4/5 tak bape ingat. Hari tu Isnin 1st day berposa di asrama. Nani nie pi kelentong mak biah kata nak pi beli tiket bus nak balik time raye. Pasal masa tu, cuti sekolah dlm 2/1 minggu lagi nak raya. So, setelah di tipu dan dibanggangkan oleh nani die terus bagi dan siap cakap suh pegi cepat2 takot tiket abes. sian die, cikgu mintak mahap la byk2 yek. Sampai je kat Kuala terus aje si nani gi kedai runcit n beli air mineral sejuk. pahtu die ajak aku gi minum kat belakang tu...aku ingat lagi tempat kejadian tu...mmg sunyi takde org lalu. Dia baham air tu, aku tak. Aku takut la. Pastu terus gi beli barang2. yang aku ingat kalu tak salah..ayam panggang, buah tembikai sebelah, murtabak, nasi, ada la jajan2 lain sekali..Memang dah macam mak limah lenggang berjalan, penuh kiri kanan tangan masing2 bwk barang. Tu sume die yg banjer. Oleh kerana barang banyak, masa turun tangga bas balik aku sampai tergelincir la..lawak tul. So malam tu, org sume berbuka reramai kat bawah, kitaorg bentang sorat kaba kat atas..pergh full gile beb.
Depa mmg akan ikut apa yang aku buat, ponteng kelas, tidur kat stor...tu dah memang jadi rutin kitaorg la. Tapi bukan sumer kelas kitaorg wat gitu. Kelas english aje, ye la cikgu nye asik nak pilih burung gagak tu aje..tau la sama kulit..Tapi aku terkilan gak akhir2 sekali masa dah nak SPM, lepaih depa balik umah joey...depa bolayan aku..mmg boikot aku teruih. Masa tu aku dok kawan balik dengan si meck kelantan yang aku kutuk bagai nak gila.."Si Busuk". Tapi tak la lama sgt time tu. Sebab mmg time exam week aje. Aku pun dah lupakan., tapi still nak tanye jugak la nape kan. Ntah la, mungkin allah nak duga aku kot. Aku terima sume. Pape pun beb lu tetap besfren gua. Welcome back.
'Ain Marina Abd Mutalib, Mahanum Mirani Mansor, Jalilah Abdul Majid. Forever in time.

Plez..plez..plez..

Skunk cekononnye tengah glamer la lagu Dafi neh. Kadang2 ble jugak la layan lagu ngok ngek gini. Neh lagu untuk budak2 sekolah nye level. Kalu dah dapat tali pinggang hitam mcm aku neh dah tak sesuwey lagi dah.

Nak dikisahkan, alkisah ceritera...adalah seketul musang takde janggut neh. Asal cite je mane aku nak gie die sure nak polow. Mane2 pun nak polow. Tapi tu time aku wat plan je n itenary tak kuar lagi. Tapi bila aku mara setapak untuk membooking tiket pesawat aje..mcm2 alasan di bagi. Time tu bagi sms, e-mel pun dah tak terdaya die nak balas..kata orang2 kolar putih "No time for that tiny little thing", or whatsoever the hell is that. Aku pun dah naek fedup dengan puak2 musang tak berjanggut neh. Bukan takat seko...malah semakin hari semakin ramai yang layak untuk menjadi sebahagian daripada. Kurus, gemok, tinggi, rendah, gedik, gelanyar, kontrol macho, kontrol ayu dan segala2 kontrol lagi la.

So, kat sini aku nak mintak tolong la sesangat kat depa "Plez..plez..plez, kamu jgn nakal, aku pergi sebentar bukan untuk curang, so plez..plez..plez..nanti aku datang bawa yang nko pesan. Pale hotak die, dah la tak jadi nak pegi..ada hati die nak pesan barang dan berangan2 yang aku akan belikan souvinier untuk die..dey..podahchit.

So, next time "Plez..plez..plez.." nak cakap nak, tanak cakap tanak. Memang aku susah nak cari companion traveller, tapi aku dapat sorang pun dah cukup. Tak perlu ramai-ramai pun. Takpe lepaih neh aku takan cakap pape pun dgn korang dah. N kalu korang tanye pun aku takan nak jawab dah. Korang ble dak jangan dah tanye aku soklan2 gitu. enuph is enuphs..humps..humpss.

**Nota kecil dari hati kecilku, tidak ada kaitan dengan mana-mana pihak, samada yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Sesungguhnya yang baik itu dari ALLAH jua dan yang buruk itu dari aku, hamba yang hina lagi berdosa. Di harap tidak ada pihak yang memperbesar2 kan isu ini, mahupun menjadikan novel atau filem tanpa kebenaran dari pihak penulis sendiri. Harap maklum.

Friday, October 16, 2009

Bila Waktu Telah Berakhir

Time ini aku masih lagi tengah menghayati berulang2 kali lagu neh. Memang setiap baris ayat lagu neh menegak kan bulu roma aku. Memang lagu ini membuatkan aku sedih. Kali pertama lagu neh aku dengar, time Majalah 3 - Gempa di Padang, Indonesia. Lagu nye mendayu-dayu sambil aku lagi sedih melihat mangsa-mangsa gempa yg di tunjukkan.
Isnin kerja aku terus mengooglekan lagu neh..aku nak tau jugak lagu neh lagu siapa. Memang berhantu dan menghantui aku secara keseluruhan nya. Aku bukak laman web TV3. Tapi kena daftar jadi ahli untuk login. Aku buat derk aje..sebab aku cari tang mane nak daftar..tak jumpa.
Hari-hari aku dok ingat kan camne lagu tu, dan akhir nye hari nih aku buka balik laman web TV3. Aku jumpa gak akhir nya, dan aku daftar. Terus aku buka Show dan buka Majalah 3. Aku play hingga ke episod ke4 dan akhirnya aku jumpa dengan lagu. Aku terus googlekan lirik lagu, dan akhir nya aku dapat tahu bahawa itu adalah lagu saudara Opick..yang memang terkenal dengan lagu-lagu berbentuk dakwah..setakat ini aku dah pun pasang 10 kali di you tube..
Lagu neh memang menginsafkan kan aku..dan aku percaya akan menginsafkan sesiapa saje yang mendengar kan lagu. Perlu menghayati lirik dan bait-bait kata. Musik nya pun asik..memang aku terbuai keinsafan.
Buat mangsa gempa di Padang, saya berharap kalian semua tabah menghadapi semua dugaan. Aku tak boleh bayangkan kalau aku berada dan menjadi mangsa. Memang di luar batasan akal aku, kerana di tanah air ini aman dan tidak ada sebarang kejadian sebegitu.. Sedih.. Hayatilah semoga kita semua di beri pengampunan dan rahmat dari ALLAH. Amin..
Bila Waktu Telah Berakhir - Opick

Bagaimana Kau Merasa Bangga
Akan Dunia Yang Sementara
Bagaimanakah Bila Semua Hilang dan Pergi
Meninggalkan Dirimu
Bagaimanakah Bila Saatnya
Waktu Terhenti Tak Kau Sedari
Masihkah Ada Jalan Bagimu
Untuk Kembali Mengulangkan Masa Lalu
Dunia Dipenuhi Dengan Hiasan
Semua dan Segala Yang Ada
Akan Kembali Padanya
Bila Waktu Telah Memanggil
Teman Sejati Hanyalah Amal
Bila Waktu Telah Terhenti
Teman Sejati Tinggallah Sepi
Kredit untuk TV3 untuk liputan Majalah 3 - Gempa di Padang.

Tuesday, October 13, 2009

Apakah yang dicari sebenarnya

Aku rasa kekadang dunia ini terlalu kejam buat aku. Aku rasa kekadang dunia ini terlalu bermanja-manjaan buat aku. Sebelum aku terus-terusan mengutuk dan memuji dunia, aku mohon maaf atas segala perbuatan aku terhadap dunia. Ketahuilah engkau wahai dunia, bahawa bukan engkau penyebab masalah aku, tetapi penghuni yang menghuni di perut mahupun di dasar engkau.
Aku rasa selalu si rendah-rendahkan. Mungkin kerana fizikal aku kah? atau mungkin kerana paras rupa aku, kebolehan aku yang tak setanding mereka, atau pun mereka memang dengki terhadap aku. Entah lah, aku tidak lagi boleh memikirkan secara logikal akal aku lagi. Mereka tidak memandang aku, lansung tidak menoleh kearah aku?? kerana apa. Puas aku mencari jawapan agar hatiku yang runsing ini kembali tenang, kembali terjalin. Lantas atas usaha aku ini yang langsung tidak menemukan aku kepada sebarang jawapan atau kesimpulan seharusnya, aku cepat-cepatan putus asa. Kerana terlalu capek, lalu aku bawakan lara ini terbang melayang dibawa angin bayu.
Aku tidak lagi mampu untuk berkata-kata. Tidak lagi aku mampu untuk memujuk hati. Aku terus-terusan mencari kelemahan, tanpa ada rasa ingin membantu diriku untuk berpijak kembali di bumi yang nyata. Kenapa semua ini haru terjadi kepada aku. Aku langsung tidak pernah menganggu hidup mereka?? apa yang mereka mahu dari aku??.
Aku perasan dan lihat sendiri, yang mereka mahu ialah seorang perempuan yang "Perfect" dari sudut pandangan mata mereka. Biar lah perempuan itu, pemalas, penyegan, pengotor (dibelakang/sorok), atau tidak langsung tahu membuat kerja....biarlah...kerana itu yang mereka cari dalam hidup ini. Apabila mereka sudah menemukan nya...mereka akan bertempik gembira. Mereka meraikan, tetapi mereka lupa...ia tidak akan kekal lama, apabila perempuan itu berpura-pura. Dan pada titik noktah akhirnya, mereka menyesali semua. Tapi sudah terlambat..sudah terlalu lambat untuk itu.
Nukilan hasil pemerhatian oleh sahabat...untuk dikongsi bersama..

Friday, September 4, 2009

Couch Surfing

 Aku mula ber CSer akaun dalam bulan 4 ari tu. Tapi update dan active baru-baru ni setelah jaja kerap join gathering CS Kuala Lumpur. Sume info aku terima verbally dari jaja, mcm2 die dok cite kat aku pasal CSer…aku rasa cam takut2 jugak..pasal nih dah jadi international and English spoken club..bukan aku tak reti, Cuma tak bape nak pandai la.


 

Tapi sebenarnya ia satu travelling creativity dan untuk mengenali lebih mendalam sesuatu budaya dan bangsa itu sendiri. Cekonon-kononya cam aku yang mmg eager melancong ke sume Negara (Cuma kurang duit)…ni mmg satu-satu cara untuk menjimatkan wang. Bayang kan anda tak perlu bayar duit hotel yang mahal, makanan kadang-kadang juga percuma dan yang lebih menarik lagi kalau CSer tu punya masa nak bawak kita ke tempat2 menarik dan mengunakkan kereta dia atau public transport yg jauh lebih murah dari menggunakan Travel agent.


 

Tapi berita kat bawah nih mmg menakutkan aku…mamat neh origin dari morocco. So bermakna bila nak pilih CSer kena lah pilih perempuan, tapi tak bermakna benda2 mcm nih tak ble berlaku..i means outside dari CSer punye rumah.. aku menjadi lebih takut kepada orang-orang islam dan Negara-negara islam..kerana mereka nih ganas..tentu sume org tau, yg byk kena tangkap buat2 keje gini sume org islam..org bukan islam senang aje kalu nak dapatkan seks nih, tak perlu nak buat gitu..


 

So my target list will be to – Jordan (Petra), Egypt, Mesir, Syria, Dubai, Swiss, Jepun, Korea, Europe, Canada, Morroco, Nigeria, China, Taiwan and of course SEA..kumpul aje duit…tak pun gi la rompak mana bank..ekekeke.


 


Chinese tourist 'raped' after being offered free bed for the night from man on 'couchsurfing' website

By Chris Brooke Last updated at 6:53 PM on 11th August 2009



 

Attack horror: Abdelali Nachet allegedly raped a tourist twice during a 'degrading and humiliating' ordeal that lasted throughout the night A woman of 29 was raped by a man who offered her free accommodation through a website aimed at helping travellers, a court has heard.


 

She arranged to stay with Abdelali Nachet through CouchSurfing.com after using the site to stay with strangers across Europe without any problems. But her brief stay in Leeds turned into a nightmare, it was alleged.


 

Nachet, 34, took her back to his flat, threatened to kill her and raped her twice during a 'degrading and humiliating' ordeal that lasted throughout the night. Prosecutor Simon Phillips said the woman tried to escape but tripped up in the hall and Nachet told her: 'If you try to run away I will kill you and after  that I will kill myself.' 


 

He added: 'She felt in very real and genuine fear that she was at risk of being murdered by this defendant. 'She submitted, she never consented. He  was aware of this but was persistent. He went on and on for a long time.' The woman from Hong Kong had recently completed a trip to Italy and Spain using the same worldwide hospitality website which enables travellers to fix up free accommodation with volunteers offering themselves as hosts. She had also used it in France and had stayed with another single man in Birmingham without incident.


 

Mr Phillips said: 'This site enables travellers to find free accommodation with like-minded individuals, people interested in travelling, people who want to meet new people, interested in hosting people overseas, showing them some hospitality and perhaps showing them the area where they live.


 

'It's a recognised forum for finding accommodation. There is nothing disreputable about it.' The woman wanted to visit Leeds and emailed Nachet, a Moroccan, after spotting his entry on the website. Nachet said on his site profile he worked in marketing and would offer Moroccan hospitality and show visitors a 'good time'.


 



 

Volunteer host: The unnamed woman arranged to stay with Nachet through couchsurfing.com after using the site to stay with strangers across Europe. She travelled from Birmingham by bus on March 5 and was met by Nachet at around 6pm, Leeds Crown Court heard. He took her for a drink in a cafe and they then made a meal together at his two-bedroom city flat. Afterwards she asked to use the internet to make her next booking. He was playing music and began dancing. He asked her to join him and when she said she was not good at dancing, he said he would show her.


 

Mr Phillips said he held her and began to get very close. She did not like it and said she had to get back on the internet. Later the woman was getting ready to go to bed and Nachet knocked on the door and offered to show her some family photographs, the court heard.


 

To be polite she agreed and followed him into the bedroom. The light was suddenly turned off and he allegedly attacked her. Nachet allegedly made the woman have a bath after the rapes to get  rid of incriminating forensic evidence. Mr Phillips said the morning after Nachet did some vacuuming before leaving the  flat with the woman. She got on a bus back to the West Midlands and alerted police after telling a  male friend she had met on couchsurfing.com what had happened.


 

The jury heard the night after the alleged rape, two women and a man Nachet had  met on the same website had travelled to Leeds to stay at his flat. Mr Phillips said Nachet started dancing with one of the women and tried to touch  her breasts. Nachet  denies two counts of rape and one of sexual assault. When arrested he claimed she consented.


 

The jury watched a recorded police interview in which the woman gave a graphic account of the sex attack speaking through a translator. She said she trusted the couchsurfing website and thought it was a 'reliable' tool for travellers. The case continues


Read more:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1205794/Rape-horror-tourist-used-couchsurfing-website-aimed-travellers.html#ixzz0PGfJkJIz

Surprise

Dua kejutan datang bergolek-golek pada aku. Tanpa di undang rasa terkejut beruk tahap sederhana lahir tanpa paksaan. Tapi cam bese control beb!!!

Kejutan…minggu lepas aku balik kampung lagi lepas selesai operation "Day Care". Sementeleah dapat m/c 2 hari [sebeno nya 4 hari di tuleh dek suhana, tapi die kira sekali dengan sabtu ahad daaa…..] aku pun balik dengan gembira nya pasal leh cuti lelama sesambil berbuka n bersahur sesama.

Pagi yang tenang dan damai hari tu di cemari kekalutan perasaan aku apabila bapak aku mengoffer kan aku sebidang tanah untuk aku bina rumah "Mesra Rakyat". Tanah tu aku kira menjadi bualan dan igauan mimpi sume, sebab terletak di pekan sg. Siput…makna nya harga tanah tu tinggi. Rupenye si "Mak Ayam" tu dah report pada Majlis Perbandaran sebab terlalu bersemak kat sebelah rumah dier.

Ayat aku yang pertama kuar ialah "tanak la ", tanya la orang lain dulu kalu depa nak. Bapak aku diam kejap..kot-kot dalam hati die kata aku belagak kot…orang bagi tanak pulak. Pastu die kata kita apply rumah mesra rakyat..since orang lain dah "terover" kelayakan, so tinggal aku sorang aje yang berkemungkinan untuk mohon. Jadi, setelah keterangan lanjut di ambil, baru lah aku setuju nak buat..nak terima. Dan bila siap nanti aku akan bagi sewa aje..duit bulanan nanti guna untuk bayar balik loan tu. So, cam what u giv u get bek la…takde rugi. So, aku promise bapak untuk cek dengan SPNB nanti. So, pagi ni aku dah buka web SPNB. Usha punya usha…semua kelayakan dah ok…suma tang nak berkeluarga atau ibu/bapa tunggal tu je yang kantoinye..so plan kita bubar la bapak..

Kejutan kedua plak hari isnin lepas masa cuti Merdeka. Malam orang sume dah balik, dia siap-siap nak solat isyak, tetiba je tanya mani nak balik Kelantan bila??? Ee..apa nye soklan la bapak..tanya kat orang..mana orang tau..tanya kat tuan nye badan la. Dia kata dia nak ajak mani gie bawak dia gi ipoh, nak amik duit untung syer dengan RISDA. Aku pun tanya la bape??? RM 900.00. emm ble tahan gak..dia pun cite la cane ble beli saham tu sume. Aku dengo aje la…last2 die offer aku untuk jadi next penama..maknanya kalu taun depan dapat untung…dapat kat aku la..ekekeke..best dowh. Tapi aku diam aje.. ada niat die nak bagi kat aku pun aku dah suka. I LAP U BAPAK…I LAP U MONEY BAPAK..

Thursday, August 20, 2009

Bahaya nye tinggal dirumah ini

Dalam keselesaan kadangkala terselit sedikit atau banyak kesulitan. Dalam erti kata Keseluruhan hidup dan keterbegantungan kendiri mesti ada kekurangan.
Kawasan tempat tinggal aku memang boleh dikatakan selamat. Ada pengawal 24 jam yang aku tak perlu bayar yuran pengurusan, yelah rumah kerajaan la katakan. Duduk di tingkat 7 daripada 8 tingkat, dan kawasan yang jarang-jarang terdapat bangunan kediaman yang tinggi, di tambah kedudukan nya yang strategik adalah pilihan yang terbaik. Daripada aku duduk tanpa perlu membayar 1 single peny pun sampai la sekarang ni harus membayar satu jumlah yang agak waras, jika mahu dibandingkan dengan keadaan rumah yang agak mewah. Cuma aku saja yang kurang mewahnya.

Aku tak peduli itu semua. aku punya 1 bilik yang agak selesa, tidak terlalu besar atau tidak terlalu kecil. Kalau nak dibandingkan harga pasaran bilik di kawasan Vista Angkasa, Kerinchi jauh lebih mahal daripada ini.

Akhir-akhir ini aku rasakan kebahayaan semakin menjadi-jadi apabila bumi taiping di timpa hujan yang lebat berserta angin kencang. Hari jumaat lepas, hujan mengila hingga menyebab kan pokok tumbang. Tapi waktu itu aku tidak berada di rumah. Aku ketika itu berada di Kuala Lumpur, sedang menikmati makan malam, sambil menghayati pemandangan Lembah Pantai dan kawasan sekitar dari tingkat 28, Beulevard Hotel. Aku tidak menyedari semua itu sehingga hari Isnin yang lalu apabila sewaktu melintasi parking lot sebelah depan blok 1. Bersepah batu-batu kecil yang terburai dari sekeping atap balkoni entah dari tingkat berapa agaknya.



Petang kelmarin 19/8/2009, langit hitam pekat tepat jam 4.30. Aku rileks sahaja sebab aku memandu kereta pagi tadi. Kalau aku bawak motorsikal tentu sudah resah gelisah memikirkan jam berapa harus aku balik..Sesampai di parking lot sebelah belakang blok 1 aku dapati parking lot yang biasa aku ambil sudah penuh. Aku terpaksa meletak kereta di kawasan hujung pagar yang memang luar dari kawasan petak parking. Tepat jam 7.10 angin kuat mengegar sliding door di bahagian balkoni living room, terlalu kuat sehingga percikan tempias hujan membasahi lantai sebelah dalam rumah. Kelam kabut aku dengan jun mengelap lantai supaya tidak menjadi lebih serius. Tepat jam 8.00 malam hujan berhenti..

Jam 8.30 aku bersama jun keluar rumah. Tiba di kereta aku dapati atap-atap balkoni jatuh berderai bersepah-sepah menjadi batu-batu yang berteraburan banyak nye. Aku kaget, aku periksa kereta, alhamdullilah..tiada apa yang kena..syukur.

Aku bergerak ke kedai Al-Ikhsan dan selepasa itu menuju ke Taiping Sentral. Tiba di Tesco, dikawasan terang benderang aku dapati ada serpihan atas melekat diantara side mirror dengan cermin tingkap kereta di bahagian hadapan sebelah kiri..Masyaallah...terkezut aku.. aku keluar dan tarik batu..nasib aku baik, batu amat mudah ditarik, dah sedikit sahaja kesan calar dan serpih pada badan kereta.

Di celah cermin sisi dan cermin tingkap inilah terjepit nye batu tersebut

ini la batu yang terbabit...ekekek..

Bila balik kerumah, ane...pengawal di kuarters mengarah kan semua kereta di kawasan luar petak parking hadapan dan belakang rumah mengalihkan kenderaan masing-masing untuk mengelakkan keadaan yang berbahaya lagi. Apabila aku parking di kawasan rumput sebelah kawasan tong sampah besar aku dapati banyak tikus-tikus besar..gerun. Kalau dapat tangkap semua tikus-tikus tu boleh buat kenduri jugak la..gila banyak dan besar. Aku tiba-tiba terpandang sebuah kereta CRV disebelah aku terhiris dinding bahagian hadapan akibat terkena serpihan atap balkoni..Kasihan..memang sakit kalau dah terkena..kereta mewah..pergh..tapi aku rasa tuan punya nye tiada masalah kerana dia Doktor...duit gaji banyak..hari ni aku akan parking kereta di Office..ada bumbung lagi...hehehe...untuk 2 hari ajer.

Kereta CRV yang terkena serpihan batu..

Salah satu daripada serpihan batu di yang melekat dikereta aku

Monday, July 20, 2009

Nur Amni Nadirah













Weight : 3.1 Kg
D.O.B : 14 July 2009
Hospital Tanah Merah, Kelantan.

Wednesday, July 1, 2009

Minggu lepas dapat call dari mummy bagitau yang adik dah dapat keputusan untuk memulakan perkhidmatan. Mummy ajak aku untuk hantar adik…rasa camm…[Hala…cuti lagik aku nih, hari jumaat pun kena halfday gi hantar yang n alia kat Stesen Bus Medan Gopeng. Aku bagi soklan cepu mask at umi…cam “Nak kena hantar ker?? Buat pe nak gi hantar plak??. Hiskk..jom aje le…kate mummy plak. On je la. Aku apply leave hari selasa, rupa-rupanya adik amik cuti plak hari tu. Transfer hari rabu.

23 June 2009
Aku tunggu gak depa call nak confirm gerak esok kul bape…tunggu nye tunggu tarak call pun. Malam pun takde. Sedang aku dok bersenang lenang atas meja sofa (duduk atas meja untuk tengok t.v, dasat-dasat) tiba-tiba…Tarara..rara.ra-tarara.rara.rara- tarara.rara.ra- tarara.rara.rara. Hurry up and wait- so close but so far away-everything that you’ve always dreamed of-close enough for you to taste-but you just can’t touch. Adik Maxis

Aku : Hello.
Adik : Kak chik, esok aku kuar kul 7.30 dari rumah.
Aku : Oooo..kalu hang 7.30, aku kena kuar lam kul 8.30 la..
Adik : Jangan lambat..nanti umie cane..kat ne nak tukar.
Aku : Takpe kita jumpa kat R&R yang dekat-dekat nak ke Sungai Petani dah..nanti tukar. Kat R&R
Bertam la yang paling hujung sekali.
Adik : Ok. Eh kak chik, hang bagi barang apa kat aku??
Aku : Ada rice cooker, pembakar roti, oven, iron table, raga kain, baldi 2, langsir, sudu 4 ketul, bekas
kain yang dah pakai Ikea punye wane hitam dan lain2. Nanti hang tengok lar.
Adik : Ooo…ok.
Aku : Ok. Bye.

24 June 2009
Pepagi aku dah bangun, semalam sebelum adik call ingat nak bangun lambat sket..nak layan tido lelama. Tapi bila dah kol kata nak gerak awal, terpaksa la bangun cam time nak g keje gak. Bawak barang turun rumah letak lam kete lulu. Tiba-tiba…apa yang penting kejesama-apa yang penting kejesama-wonderpets-wonderpets kami datang-membantu ain yang tengah angkat barang-kami tak besar dan kami tak kuat-bila bekejesama sume jadi mudah-woooonderpets-yeh. SMS.

“Kak cik…lambat sikit la…aku baru bangun tido”… 8.15 a.m.

La…aku baru nak kol nak tanye dah kat mane?? Canni aku kena pi breakfast la lulu….nak turun bawah kat kedai makan tu cam maleh gile plak…tetiba teringin plak nak pekena mee magi. Aku masak magi kari, tambah lettuce ngan kacang botol, tambah sos cili life..pergghhh..sedap gile..slalu tak habis..tapi pagi ni aku jadi mat licin plak sambil layan cite katun TV9.

9.00 a.m aku kol lagi adik…

Aku : Hello adik hang dah kat mane
Adik : he..he... kat umah lagi la…tengah makan nih.
Aku : cesss..haku hingat dah kat mane la hang.
Adik : K…nanti aku gerak aku sms hang.
Aku : Ok..ok..ok..bye

Aku gerak dari rumah lam kul 9 lebih…tiba kat kete rasa nak terkucil…ciss…baru je aku kucil tadi ni dah nak terkucil lagik…aahh lantak la…singgah kat R&R la kang. Akuu gerak…tapi rasa dah tak leh nak tahan lagi..aku singgah kat stesen minyak petronas kamunting (area hitam pembunuhan nih). Parking nak kuar Nampak satu uncle india jalan mundar mandir kat belakang sambil ada satu pakcik usha cam nak luku pala uncle tuh…apahal lak nih..aku dah nak terkucil nih ada je hal plak..aku rilek dalam kete dulu…tengok uncle tu lengok-lengok jalan kedepan sambil pakcik tuh layan pungkok uncle tuh…pastu aku Nampak satu budak pempuan muncul dari arah tandas..ooo..pakcik nih nunggu anak die rupanya…aku pun proceed ke jamban…tapi cam tiba2 teringat kat uncle tadi…apa sebenarnya motif uncle nih…aku kunci pintu dari dalam dan buat keje. Bila dah nak kuar rasa cam takut-takut, ye la takut uncle tu tetiba je tersembul kat depan pintu tu..mau jugak kaget aku. Aku buka pintu pelan-pelan…uh..bagus, takde sesapa pun.

Aku proceed ke highway…tunggu depa kat R&R Gunung Semanggol. Dalam 10 minit adik dah ada kat belakang aku. Cis laju jugak bawak nih. Aku tanya mummy nak tukar kete ke..dia tak nak la plak. Amboi amboi dah tanak naik kete buruk nih, dah ada kete berkilat tuh. Aku follow belakang AGU 2780. Sampai tol juru aku kena line yang lembap sket, kat seberang jaya kena plak kete yang bawak slow tapi duduk line tengah. Dari bebayang cermin belakang kete die aku terperasan cam ada aweks kat sebelah die..cinabeng betul, dah la duduk line tengah, bawak plak cam siput sedut, rupa-rupa bermadu asrama plak. Tiba-tiba aku rasa tangan aku panas, apahal plak nih?? Ada pancaran cahaya api meyilaukan mata, aahh sudah..power aku dah kembali., aku tak nak amik risiko bertukar menjadi ultragirl lantas dengan kadar 110 mwf aku menyalurkan kearah kereta di hadapan aku. Di Berjaya mengelak dan terus mengelak sambil memberi signal untuk ke line tengah..hah tau pun nko. Aku pecut sebab dah jauh ketinggalan.

Rupa-rupa adik tunggu aku kat Tol Sg Dua. Terus mummy tukar kete ngan aku..sambil bebel kat aku sebab aku bakai buff head jek. Aku buat tak layan, paneh telinga beb. Trus exit Sg. Petani dan trus gi Kantin Kak Ana. Lepak kat situ 1 jam lebih sambil aku layan milo ais dengan nasi, sambal udang, ayam masak kicap, ikan bilis goring, ulam-ulaman dengan sambal belacan. Mummy puasa nisfu syaaban. Lam kul 2.00 adik sampai Sg. Petani dari Alor Setar (kejap je daftar diri??). Lepak kejap, pastu layan buah rambutan gading n buah durian belanda yang abang tanam kat depan umah dier.

Gerak ke Kulim, sampai adik gi daftar, tunggu-tunggu-tunggu. Dah settle gerak gi Hostel lak. Loading barang, bawak naik tingkat 2, sampai atas…tu dia..macam tongkang pecah, teruk betul. Kena sapu n cuci la plak. Sampai kul 7.30 petang baru settle sapu, susun, mop, gantung baju dan susun semua. Kawan dia 2 ketul lagi tngh terhegeh2 buat pasal buat sorang2. Kami 3 org 1x buat. Lam kul 7.40 petang gerak balik. Mummy puasa, pegi berbuka kat kedai mamak. Pastu trus gerak balik. Sampai kampung lam kul 10.40 malam. Esok nak keje lagi nih..cis..cis…mata tak leh nak tidur…kul 1 pagi lebihkurang baru lena. Esok nya beli nasik lemak kat kedai kak yah 35 bungkus n dia bagi free 1 bungkus. [35 x RM 0.60 =RM 21.00], layan nasi lemak la..

Room no. 203
Pekerja pencuci aka penghuni
imported maid for 1 day RM 1,000.00 ada brani??
CEO merangkap Managing Director of the Day

dah siap...

dah susun...

dah gantung...

masa untuk gerak n makan...lapooo

Nur Alea Safeeyah

Alia & Hazim
13 March 2008 [4 bulan]

10 December 2008 [1 tahun]
22 March 2009 [1 tahun 3 bulan]
18 June 2009 [1 tahun 6 bulan]

Tuesday, June 23, 2009

KEHEBATAN SURAH QULHUAALLAH

Sekadar Renungan......Semoga dijadikan IKHTIBAR untuk kita semua...... INSYAALLAH.......Amin.......

Pengajaran
Allah tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah, bersuka-ria tanpa kesedihan, Panas tanpa hujan tetapi ia memberi kita kekuatan, menenangkan kita semasa kesedihan dan menunjukkan jalan yang sebenar-benarnya. Janganlah kita sombong dengan kelebihan yang sementara.

KEHEBATAN SURAH AL-IKHLAS
'Au zubillah himinashsyaitan nirrajim..bismilla hirrahmannirrahi m'

Tafsirannya:
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam, Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan. Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat di atas, kemudian bacalah surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahu ahad. Allahussamad. Lamyalid walam yu-lad. Walam yakul lahu kufuwan ahad..) sebanyak 3 kali.

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah... Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut. Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.

Diriwayatkan oleh Iman Bukhari sabda Nabi Muhammad sa.w:
'Barang siapa membaca Qul huwa'llahu ahad 100,000 kali maka sesungguhnya ia telah menebus dirinya dari Allah, maka menyeru yang menyeru dari pihak Allah di langit dan di bumi. Kusaksikan bahwa sifulan itu telah menjadi pemendekaan Allah sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari sisi Allah, Sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari neraka'. Inilah yang dinamakan membaca Qulhua'llah ahad 1 hatam yaitu 100,000 kali dengan diwiridkan seberapa ribu kesanggupan kita 1 hari

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. (Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby). Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya Siapakah antara Kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangka masa dua-tiga minit? Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat. Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul. Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran... Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:

Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang sahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan...

Sabda Rasulullah SAW lagi:

Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s.

Siapa membaca surah Fatihah, al-ikhlas, al-falaq, dan an-annas setiap satu sebanyak 7 kali selepas solat jumaat, nescaya terpelihara dari perkara keji dan segala bala hinggalah ke jumaat yang berikutnya..

Jika dibaca 3 surah ini al-ikhlas, al-falaq and an-nass pagi dan petang nescaya tidak mengalami apa-apa kesusahan.

Nota:
Jika sekiranya kawan-kawan ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada kawan2 yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW 'Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat'. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
1) Sedekah/amal jariahnya
2) Doa anak-anaknya yang soleh
3) Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain

David Cook

Juara American Idol. Aku suka pada karektor yang simple dan bersahaja. Tengok pada rambut dan jambang yang tak terurus dah tahu bahawa dia seorang yang tidak menyedari bahawa dia seorang yang cool, hensem. Aku suka lagu always be my baby version baru daripada version Mariah carrie dulu. Cara yang bersahaja menyanyi sambil memetik gitar buat aku lagi suka pada david nih. Masa final ingatkan si David Archuleta yang menang. Kagum betul tengok mat saleh nih, depa tak kira muka, saiz badan atau latar belakang, yang paling penting bagi depa kualiti suara.

Aku tengah suruh office mate download kan lagu tuh untuk aku. Nak letak dalam phone. Lagu nih bila dengar die nyanyi cam berhantu sket. Aku tujukan lagu nie untuk si die yang jauh dimata. Tak terpandang langsung wajahnye…jauh gile. Papapun selamat mendengar dan men'cair'kan diri dengan lagu nih. Korang sume cair ke dengar lagu nih?? Ke haku sorang jerk..skunk rasa cam lebih-lebih poyo lak. Lantak korang lah. Go go caiyo David…always be my……singer….singa…singgggg la

Always Be My Baby
We were as one babe
For a moment in time
And it seemed everlasting
That you would always be mine

Now you want to be free
So I'm letting you fly
Cause I know in my heart babe
Our love will never die
No!

You'll always be a part of me
I'm a part of you indefinitely
Girl don't you know you can't escape me
Ooh darling cause you'll always be my baby
And we'll linger on
Time can't erase a feeling this strong
No way you're never gonna shake me
Ooh darling cause you'll always be my baby


I ain't gonna cry no
And I won't beg you to stay
If you're determined to leave girl
I will not stand in your way
But inevitably you'll be back again
Cause ya know in your heart babe
Our love will never end no

You'll always be a part of me
I'm part of you indefinitely
Girl don't you know you can't escape me
Ooh darling cause you'll always be my baby
And we'll linger on
Time can't erase a feeling this strong
No way you're never gonna shake me
Ooh darling cause you'll always be my baby


I know that you'll be back girl
When your days and your nights get a little bit colder oooohhh
I know that, you'll be right back, babe
Ooooh! baby believe me it's only a matter of time


You'll always be apart of me
I'm part of you indefinitely
Girl don't you know you can't escape me
Ooh darling cause you'll always be my baby
And we'll linger on
Time can't erase a feeling this strong
No way you're never gonna shake me
Ooh darling cause you'll always be my my baby....


You'll always be apart of me (you will always be)
I'm part of you indefinitely
Girl don't you know you can't escape me
Ooh darling cause you'll always be my baby
And we'll linger on (we will linger on....)
Time can't erase a feeling this strong
No way you're never gonna shake me
Ooh darling cause you'll always be my baby


Always be my baby

Avalanche lyrics

I feel alive beside you
And all at once
I am whole again.
We fall into each other
Your atmosphere
Is all I'm breathing in
And in this rush
We are crushed

Carry me down
Roll it in your arms
Cause' I can't remember
Ever falling this hard
Tell me tonight,
All that we have been
Was it nothin' more
Than a noise inside my head
Crashing down, crashing down,
In your avalanche.
In your avalanche.

These scars we wear remind us
The more we change
The more we're all the same
Swept up in this emotion
We fumble through and make the same mistakes
Cause' we are led
To the edge

Carry me down
Roll it in your arms
I can't remember
Ever falling this hard
Tell me tonight
All that we have been
Was it nothin' more
Than a noise inside my head
Crashing down, crashing down,
In your avalanche
Crashing down, crashing down,

Carry me down
Roll it in your arms
Cause I can't remember
Ever falling this hard
Tell me tonight
All that we have been
Was it nothin' more
Than a noise inside my head

Carry me down
Roll it in your arms
Cause I can't remember
Ever falling this hard
Tell me tonight
All that we have been
Was it nothin more
Than a noise inside our heads
Crashing down, crashing down...

Was it nothing more
Than a noise inside our heads
Crashing down
Crashing down

I feel alive beside you
Than all at once I am whole again...

Light On lyrics

Never really said too much
Afraid it wouldn't be enough
Just try to keep my spirits up
When there's no point in grieving

Doesn't matter anyway
Words can never make me stay
Words will never take my place
When you know I'm leaving

Try to leave a light on when I'm gone
Something I rely on to get home
One I can feel at night, a naked light
A fire to keep me warm

Try to leave a light on when I'm gone
Even in the daylight, shine on
And when it's late at night you can look inside
You won't feel so alone

You know we've been down that road
What seems a thousand times before
My back to a closing door
And my eyes to the seasons

That roll out underneath my heels
And you don't know how bad it feels
To leave the only one
That I have ever believed in

Try to leave a light on when I'm gone
Something I rely on to get home
One I can feel at night, a naked light
A fire to keep me warm

Try to leave a light on when I'm gone
Even in the daylight, shine on
And when it's late at night you can look inside
You won't feel so alone, ooh yeah!

Sometimes it feels like we've run out of luck
When the signal keeps on breaking up
When the wires cross in my brain
You'll stab my heart again when I come along, yeah

Try to leave a light on when I'm gone
Something I rely on to get home
One I can feel at night, a naked light
A fire to keep me warm

Try to leave a light on when I'm gone
Even in the daylight, shine on
And when it's late at night you can look inside
You won't feel so alone

Try to leave a light on when I'm gone
Even in the daylight, shine on
And when it's late at night you can look inside
You won't feel so alone

Thursday, June 18, 2009

The Climb

Lagu ini ditujukan khas buat Suzana, Nor Shahida, Mohd Zul Ikram, Gua Sendiri, Dan semua kumpulan Uphill Battle Struggle (Bussines Filing - UEM Academy). Semoga sedikit sebanyak mampu memberi semangat dan dorongan dalam mencapai segala impian dalam kehidupan.

The Climb – Miley Cyrus

I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I
I got to be strong
Just keep pushing on'

Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody's gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, baby
It's all about, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith, whoa

Lagu ini juga buat yang teristimewa yang jauh dimata dekat dihati...

Kasut Putih


Dah menjadi semacam hobi yang tak berguna untuk aku mengambil gambar kasut-kasut yang aku suka tapi tak mampu aku nak beli pada masa aku berada di kedai kasut tersebut. Dan apabila aku berkunjung ke kedai tersebut buat kali kedua atau kali ketiga (tidak disengajakan) aku akan menyemak kembali harga-harga kasut tersebut dan jika aku rasakan perubahan harga yang drastik dan aku punya wang pada waktu itu untuk menyambar salah satu daripada kasut-kasut tersebut aku akan membuat langkah-langkah tersebut dengan kadar waktu segera "Urgent". Tanpa menyemak keperluan dan effect yang akan timbul ekoran tindakan tersebut aku terlebih dahulu akan berasa seronok dan bangga dengan tahap pencapaian aku yang dapat bersabar untuk beberapa ketika dan saat itu aku sudah memiliki apa yang di nama kan kasut yang tidak bermakna apa-apa.
Keinginan aku sebesar tubuh aku yang agak gede. Keinginan aku, aku curahkan melalui pena dan kertas kecil yang aku namakan "My Wish List". Kebanyakan senarai terdiri daripada barang-barang mahal yang aku akan usahakan "bi huk o bi kruk" (ejaan setelah dimelayukan) akan berada di gengaman aku suatu hari nanti. Kadangkala ada sahabat yang ternampak list aku dan berasa kagum dengan keseragaman inti pati hati dan kehendak semasa. Rupa-rupa nya mereka juga sama seperti aku, cuma tidak begitu se serious aku. Kadangkala aku ujur kan impian aku kepada mummy dan seperti biasa ayat pertama yang akan keluar ialah "Hang nak buat apa semua tu". Bila aku terang kan secara meluas (walaupun dan 3/4 kali diberitahu) mummy akan faham dan lebih banyak soalan akan di ujukan lagi. "Hang nak amik duit kat mana". Itu antara soalan yang aku suka dan selalu akan di tanyakan. Apabila aku menjawab untuk meminjam daripada beliau begini pula jawapannya "Kalau nak pinjam untuk beli barang-barang yang entah hapa-hapa tuh...mii tak kan bagi"..Aku seperti sudah mengetahui rangka soalan-soalan dan jawapan-jawapan bermimik muka dan merayu....(saja).
Akhir-akhir ini aku cenderung memilih kasut yang berwarna putih. Kesemua adik2 aku menyatakan bahawa aku seperti nak masuk sekolah balik. Aku terangkan kepada mereka. Aku rasakan apabila seseorang memakai kasut putih, secara tak langsung kasut tersebut boleh mencermin kan peribadinya. Ye lah..kalau kasut putih sudah tidak lagi berwarna putih..kita sendiri boleh bayangkan samaada empunya adalah PEMALAS, RUGGED, SIMPLE, ATAU PUN TERSALAH BELI WARNA KASUT. Aku merasakan ramai orang di dunia ini lebih sukakan kasut yang berwarna putih. Anda lihat sendiri ELLEN DEGENERES, hampir kesemua snikers nyer berwarna putih. Yang paling menyedihkan adalah saiz kasut. Usha punya usha...paling kecil adalah saiz 7, sedangkan aku saiz 5/6 (Kecik betul kaki aku). Acapkali aku rasa kepingin.
Harap-harap suatu hari nanti ada orang yang sudi menhadiahkan sepasang kasut yang berwarna putih buat aku.