Tuesday, March 30, 2010

Egg Tart.....

Portuguese Egg Tarts


Ni salah satu benda kegemaran aku...memang sedap. Tapi kalau sekali makan 1/2 memang tak cukup, nak pulak yang beli kat King's. Tapi kat Taiping nie dah 2/3 tempat aku beli nak rasa beza setiap satu. Ada yang pastry lembut dan tak rasa rangup..tu dah tolak dari list. Selain King's kat Deli Cake lagi sedap la kira2nya. Tapi nak beli jauh sikit kat Kamunting nun. Harga kat King's RM 1.70 untuk seketul..mahal beb..kalu aku beli byk2 pun time dia wat promo buy 2 free 1. hehehe....memang sedap neh..tapi blum lagi cuba..oven takde. So, sementara waktu nie bakar aje dulu kat King's ato Deli Cake tu...bakar duit..hehehe



Egg custard tarts.jpg

Bahan-bahan: -

  • 1 sekeping puff pastry segera
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/4 cawan susu segar
  • 1/4 cawan whipping cream
  • 3 biji Telur Kuning
  • 1/4 sudu kecil Vanilla Extract
Cara-cara:-
  1. Panaskan oven, 200ÂșC.
  2. Masukkan semua bahan-bahan (kecuali puff pastry) ke dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
  3. Potongkan puff pastry kepada 9 keping bentuk bulat. Tekan pasty ke dalam bekas/acuan tart. Letak dlm acuan muffin pun blh.
  4. Cucuk permukaan puff pastry dgn garpu.
  5. Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dlm acuan selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.

No comments:

Post a Comment