Wednesday, March 10, 2010

Jimat ke Membazir

Muka excited siot, 1st time makan nie......


Pagi tak makan pape pun, tiba kat LCCT baru layan Ipoh Hor Fun kat Old Town dgn Mocca Blended. Harga kat sana mahal siot drp harga biasa..mmg beza byk. Naik flight order hotdod..tapi tak makan pun, pasal kenyang lagi dok makan tadi. So, bungkus aje.

Tiba kat HCMC dok busy cari hotel, masuk mandi2 n rehat2 baru la layan hoddod tu sama2. Dah keras sikit. Air Asia dah tak amik Hoddod 1901 dah...depa buat sendiri..mmg tak sedap lansung, pasni takmo dah oder hoddod tu. So, tak sarap pape terus kluar cari hotel lain. Dapat la Pink Saigon 2. Busy packing, checkout dari hotel Hai Nam tu, bila kat Hotel baru...baru la start makan. Makan maggie in mug dgn roti letak serunding dgn ikan bilis sambal. Kenyang, kuar pegi shopping.. Malam pun shopping n makan benda yg sama. Hari ke 3 pegi Chu Chi Tunnel..dok makan roti tu jugak...malam tu baru la start makan kat kedai. Pegi VN Halal, makan Pho dia...kalu ikut bau mmg tak lalu...mcm bau hanyir air daging..tapi bila makan ok aje...plus dgn jus mangga...mmg superb.


Hari ke 4 pegi Mekong...dah melawat2 tiba lunch time depa sume dok singgah satu kedai tepi sungai...makan nasi dgn ikan, sup dan rice noodle balut dgn babi...konon2 mcm popia la..Tour guide tu dok heran nape kitaorg tak makan, muka mmg tak pueh hati. Lantak la....dok tgk2 kat kitaorg. Geng2 pakcik tua nak mampus dari Korea duduk sebelah kitaorg pun tgk semacam kat kitaorg. Yg couple dari Jepun ngan Korea ajak kitaorg duduk sekali satu meja...So, aku bgtau la...'we are muslim/islam and eat halal food only. We cannot eat pork or something that non muslim cook". harap2 dia paham la kan..susah nak terang. Ada satu minah pemandu pelancong untuk pakcik2 tua nak mampus dari korea [dia orang vietnam la]...dok terang kat pakcik2 tua nak mampus nie pasal kitaorg..dia org aku nampak mengangguk la..tapi paham ato tidak tu lantak la korang...So, malam nie pun sekali lagi layan kat VN Halal, tapi menu yg lain...masih mee jugak, tapi berlainan kuah nya...air jus strawbery dan extra popia special Vietnam...burpp...pastu sambung shopping lagi kat area pasar malam dia...






Hari ke 5, City Tour aje...malam aku order menu yang sama mcm hari ke tiga..Spicy pho...air manggo dengan tembikai..hamik nko, paneh sangat kan..kena order 2 cawan air...

p.s: Makanan yg dibawa -

Aku - Sambal Ikan Bilis 1/2 Kilo, Bun Bilis Gardenia x4 [makan 1@2 aje], Bun terbaru Gardenia x4 [dah lupa nama, rasa yg nie tak makan pun], Quick Bites Gardenia x2, Twiggies Gardenia x2, Cadbury Black Forrest x1 Big, Milo Waffle x9, Cadbury Waffle x5, Sos, Serbuk Lada Putih, Serbuk Lada Hitam dan Garam Mcdonald yg dikumpul, Wrigley's Chewing Gum Sugarfree x3, Gula2 Halls x2, Gula2 Clorects x2.

Mar - Serunding 1/2 Kilo, Maggie in My Mug x2, Biscuit Jacob Corn Breakfast 1 box (s), Roti Gardenia Jumbo x1 [habis dimakan], Roti Gardenia Butterscotch x1 [lansung tak usik dowwh], Tuna x2, Thousand Island Sos, dll yg dah tak bape nak ingat.

* Semua roti dan waffle di beri pada 1 Ibu yg mendukung anak [menjual barang atau peminta sedekah atau lebih kurang gitu2 la] di kaki lima masa hari ke 5 [time tu lepas tukar duit]. Dan makanan yang lain2 [serunding, ikan bilis dsbnya] kami tinggal kan secara teratur dalam plastik di bilik hotel dan dengan harapan org yg cuci bilik tu amik dan bawa balik makan, bukan dibuang. Total untuk makanan setelah di campur tolak bahagi ialah RM 100.00. Mmmmm.....membazir..tapi at least memberi tips untuk next destinasi.

# Jadi pelajaran hari tersebut ialah = Jgn terover nak bawak makanan, sikit2 cukup. Maggie pun dah ok...tapi untuk makan di hotel sahaja [sebab nak kena ada air panas]. So, untuk tour kena ada makanan lain [yg paling elok roti gardenia, tuna, atau ikan bilis sambal sebab kalu nak makan nasi dah ada lauk la]


Jus tembikai

Buah benda pun dok tahu nie..pelik gak

Buah Menia/kundang

Buat ciku, sebeso penumbuk...manis beb

Buah Nona manissss.s...

Buah nyok muda, yang lawa..nak minum pun sayang...

No comments:

Post a Comment